”Profi de pus în ramă”


Imagine similară

       Întâlnim oameni care ne influenţează viaţa într-un mod atât de subtil încât abia după un timp ne putem da seama de aportul unei asemenea bune întâlniri. În cazul meu, au trecut cățiva ani pentru ca o asemenea întâlnire să mi aşeze în suflet dintr-un motiv foarte simplu. Anii de liceu au reprezentat pentru mine un tangou al cărui ritm mi-a dat fiori şi în care am pus suflet în fiecare pas. În mijlocul acestui tangou au existat breşe calde create de oameni care m-au inspirat şi de la care am învăţat. Unul dintre aceşti oameni a fost profesorul meu de matematică din liceu.

     Era acel gen de profesor care respira propria materie într-un mod care îmbina pasiunea și rigoarea, iar în mijlocul acestei combinații, se odihnea corectitudinea. Nu te lăsa niciodată cu îndoieli prin sertarul conştientului propriu, fiind mereu pregătit, oferind mereu feedback constructiv, impunând noi standarde.

   Profi de pus în ramă. În traducere înseamnă extraordinari, fascinanți, inspiraționali, modele autentice. Oameni datorită cărora ajungi să știi, să poți și mai ales – să fii.

   O astfel de meserie, ca, de altfel, multe altele ce implică o plămădire, o modelare a ființei umane, nu se poate practica fără pasiune.

   Un dascăl trebuie să fie un amestec dinamic de inteligență rațională și inteligență emoțională, un amestec care să se afle în continuă transformare dar care să rămâna o îmbinare armonioasă, într-un echilibru continuu. Aceste calități pot fi native dar, multe dintre cele necesare unui bun dascăl, pot fi și câștigate printr-o pregătire adecvată.

    Domnul profesor a fost un sprijin pentru noi în această lume nouă prin empatia de care a dat dovadă, iar modernismul şi pasiunea cu care a prezentat materia a fost pentru noi mereu un punct de reper de-a lungul anilor de liceu.

Impunea respect și  fiecare lecție era un scenariu care te implica cu totul.

    Responsabilitatea, seriozitatea, simțul umorului și corectitudinea sunt doar câteva din calitățile pe care domnul Murariu le are și cel mai important, cum spune și citatul lui Karl A. Menninger, “What the teacher is, is more important than what he teaches”, îl transformă într-un prof de pus în ramă!

    Mai mult decât atât, noțiunile acestui labirint al matematici, te făcea să analizezi în detaliu şi nu pentru că trebuie, ci doar pentru că îţi transmite acea fantezie pură dominată de cunoaştere în care te pierzi treptat. În timp acest joc aparent inocent îţi dă ocazia să te remarci, să creşti, să te dezvolţi pentru că ai oportunitatea să discuți și în timpul pauzelor despre cum consideri tu a fi matematica cu toate formulele ei. În timpul pauzelor poţi să filtrezi informaţia în propriul lăuntric ca apoi s-o faci cunoscută şi profesorului. Mai că te şi îndeamnă să vrei mai mult, să distingi mai intens, să te depăşeşti pe tine însuţi.

     Am păstrat amintirea unui profesor pentru care propria materie constituia o iniţiere către sensuri ascunse în inedit, perfecțiune şi valoare estetică a matematicii, care îi încântă pe toţi cei care o slujesc, indiferent de meridianul sau paralela pe care se află, continuând să rămână un factor de maximă importanţă în ceea ce priveşte oxigenarea gândirii.

   ”Valoarea unui profesor nu ţine de vârstă, ci de pasiune” aş adăuga şi de inteligenţa nativă. Astăzi unele cadre didactice au o facultate deci o specializare dar nu au această inteligenţă nativă. Dacă am avea mai multe cadre didactice precum domnul profesor altfel ar arată învăţământul Nemțean.

Poza

Imagine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Crambe tataria Sebeók

Democraţia e o plantă plăpândă.

Poteci Însorite

Munte, Excursii, Drumeții, Faună și Floră, Sfaturi Utile, MTB, Orașe și Sate

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

condimentepentruviata

"Viitorul apartine celor ce cred in frumusetea propriilor vise." (Eleanor Roosevelt)

BUCEGI NATURA 2000

Un site despre turism, mediu si cultura

Nicoleta Chirila

"Frica este ceea ce te oprește… curajul este cel care te face să continui."

Crambe tataria Sebeók

Democraţia e o plantă plăpândă.

Crezi în Tine

Trăiește prezentul cu lecțiile învățate în trecut și cu un ochi aruncat în viitor!

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

ORIZONT ALTERNATIV

cultura, atitudine civica, informatie

peterlengyel

despre oameni si natura

EuGeniuZ's Blog

Enjoy the world!

%d blogeri au apreciat: