TOTUL TRECE. DAR TU RĂMÂI


tumblr_m5zsgb0aSN1qah5ozo1_500_large.jpg

Măcar pentru o clipă, încearcă să simţi ceea ce spun. Fii un privitor. Nu te agăţa de nici un moment doar fiindcă e frumos şi nu respinge nici un moment din cauză că e nefericit. Încetează să mai faci asta. De vieţi întregi procedezi aşa. Deocamdată n-ai reuşit nimic în felul ăsta şi nici n-ai să reuşeşti vreodată. Singurul mod de a transcende, de a te ridica deasupra este să găseşti un loc de unde să poţi privi toate aceste fenomene schimbătoare fără să te identifici cu ele.

Îţi voi spune o poveste sufista foarte veche…

Un rege şi-a chemat înţelepţii de la curte şi le-a zis: “Urmează să-mi fac un inel foarte frumos. Am unul dintre cele mai bune diamante posibile. Vreau să pun înăuntrul inelului un mesaj care să-mi fie de ajutor într-un moment de disperare covârşitoare. Mesajul trebuie să fie foarte scurt, ca să poată fi ascuns în inel.”

Erau cu toţii înţelepţi, erau cu toţii mari învăţaţi; ar fi fost capabili să scrie tratate grandioase. Dar să-i dea un mesaj nu mai lung de două-trei cuvinte, care să-l ajute în momente de disperare cruntă… S-au gândit, au căutat în cărţile lor, dar n-au putut găsi nimic.

Regele avea un slujitor bătrân, care îi era aproape că un tată – fusese slujitorul tatălui său. Mama regelui murise de timpuriu, iar slujitorul acesta avusese grijă de el, aşa că nu era tratat ca un slujitor. Regele avea faţă de el un imens respect. Bătrânul i-a zis: Eu nu sunt un înţelept, nu sunt un învăţat; dar ştiu mesajul – fiindcă nu există decât un mesaj. Iar oamenii aceştia nu ţi-l pot da; el nu poate fi dat decât de către un mistic, de un om care s-a cunoscut pe sine. În îndelungata mea viaţă la palat, mi-a fost dat să întâlnesc tot felul de oameni, iar printre ei am întâlnit odată şi un mistic. Fusese şi el un oaspete al tatălui tău, iar eu am fost cel care s-a ocupat de el. La plecare, în semn de mulţumire pentru serviciile mele, mi-a dat acest mesaj”, şi bătrânul l-a scris pe o bucăţică de hârtie. L-a împăturit şi i-a zis regelui: “Să nu-l citeşti, să-l ţii ascuns în inel. Deschide-l numai când orice altceva a dat greş, când nu mai există cale de ieşire.”

Acel moment a venit nu peste multă vreme. Ţară a fost invadată, iar regale şi-a pierdut regatul. Fugea pe calul său ca să-şi salveze viaţa, iar duşmanii erau pe urmele lui. El era singur; ei erau mulţi. A ajuns într-un loc unde cărarea se termină, a ajuns într-un punct mort. Nu se putea întoarce, ar fi însemnat să dea peste duşman; acesta se apropia, se auzeau copitele cailor. Înainte nu se putea duce, iar altă cale nu mai era…

Deodată şi-a adus aminte de inel. L-a deschis, a scos hârtia şi a găsit acolo un mesaj extraordinar de preţios. Stătea scris atât: “Şi asta va trece”. O mare tăcere l-a cuprins când a citit această propoziţie: “Şi asta va trece”.

Şi a trecut.

Totul trece; nimic nu dăinuie în lumea aceasta. Duşmanii care îl urmăreau pesemne că s-au rătăcit prin pădure, pe semne că au apucat-o pe o altă cărare; încet, tropotul copitelor s-a stins, până când nu s-a mai auzit de loc.

Regele le-a fost cum nu se poate mai recunoscător slujitorului şi misticului necunoscut. Cuvintele acelea s-au dovedit miraculoase. A împăturit hârtia, a pus-o la loc în inel, şi-a adunat oastea din nou şi şi-a recucerit regatul. Iar în ziua în care intră victorios în capitala lui, pretutindeni era sărbătoare, muzică, dans – iar el se simţea foarte mândru de el.

Bătrânul era prezent şi mergea pe lângă trăsura. El i-a zis regelui: “Acesta este un moment potrivit să citeşti mesajul”.

Regele i-a zis: “Ce vrei să spui? Acum sunt victorios, oamenii sărbătoresc. Nu sunt lovit de disperare, nu sunt într-o situaţie fără ieşire.”

Bătrânul i-a spus: “Ascultă. Sfântul mi-a spus aşa: mesajul ăsta nu e numai pentru restrişte, el e şi pentru ceasurile de veselie. Nu e numai pentru atunci când vei fi înfrânt; e şi pentru atunci când ieşi victorios – nu doar când eşti cel de pe urmă, ci şi când eşti primul.”

Iar regale a deschis inelul, a citit mesajul: “Şi asta va trece”. Şi deodată aceeaşi pace, aceeaşi tăcere, în mijlocul mulţimilor jubilând, celebrând, dansând… dar mândria, egoul dispăruse.

Totul trece.

Regele l-a rugat pe bătrânul servitor să vină să şadă alături de el în trăsură. L-a întrebat: “Mai e şi altceva? Totul trece… mesajul tău mi-a fost de un ajutor imens.”

Bătrânul i-a zis: “Al treilea mesaj pe care l-a spus sfântul a fost: <adu-ţi aminte=”” că=”” totul=”” trece.=”” doar=”” tu=”” rămâi;=”” rămâi=”” pururi=”” ca=”” un=”” martor=””>”.

Deci acesta este răspunsul la întrebarea ta: totul trece, dar tu rămâi. Tu eşti realitatea; orice altceva nu e decât un vis. Visele frumoase şi coşmarurile se succeda pe rând… Dar nu contează dacă e un vis frumos sau un coşmar; ceea ce contează e cel care vede visul. Văzătorul este singură realitate.

OSHO

Imagine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Crambe tataria Sebeók

Democraţia e o plantă plăpândă.

Poteci Însorite

Munte, Excursii, Drumeții, Faună și Floră, Sfaturi Utile, MTB, Orașe și Sate

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

condimentepentruviata

"Viitorul apartine celor ce cred in frumusetea propriilor vise." (Eleanor Roosevelt)

BUCEGI NATURA 2000

Un site despre turism, mediu si cultura

Nicoleta Chirila

"Frica este ceea ce te oprește… curajul este cel care te face să continui."

Crambe tataria Sebeók

Democraţia e o plantă plăpândă.

Crezi în Tine

Trăiește prezentul cu lecțiile învățate în trecut și cu un ochi aruncat în viitor!

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

ORIZONT ALTERNATIV

cultura, atitudine civica, informatie

peterlengyel

despre oameni si natura

EuGeniuZ's Blog

Enjoy the world!

%d blogeri au apreciat: