Oamenii care curg. Oamenii care aleg drumul…


Oamenii-rau isi urmeaza propria curgere. Curgerea lor este ceea ce sunt, ceea ce ii reprezinta cel mai bine, ceea ce le defineste sufletul si le contureaza existenta. Oamenii-Tel nu vor sa curga. Vor sa simta pamantul, drumul sub picioare. Earl Nightingale este cel care descrie pentru prima oara termenii de „oameni rau” si „oameni-destinatie”.

 “Sunt aici pentru un scop si acel scop este de a creste intr-un munte, nu de-a ma micsora intr-un bob de nisip. – Og Mandino

Profesional sau in viata de zi cu zi, exista doua categorii principale de oameni care ating succesul in viata: Oamenii-Rau si Oamenii-Tel. Earl Nightingale, speaker motivational, unul din liderii in dezvoltare personala si autor al celebrei carti motivationale “The Strangest secret”, este cel care face pentru prima oara aceasta clasificare si aduce in centrul atentiei cele doua denumiri.RAUL?Unii dintre noi sunt ca raul… Curg… Stiu incotro curg… Stiu de la o varsta frageda, parca inca de cand s-au nascut ce vor sa faca sau sa devina in viata. Stiu ca raul trebuie sa isi urmeze pasiunea indiferent de obstacole, indiferent de pietrele si obstacolele intalnite in cale, indiferent ca ajung sa se rastoarne in golfuri, mari sau intr-o simpla balta. Stiu ca raul trebuie sa isi urmeze cursul si nu isi abandoneaza niciodata curgerea. Ei isi urmeaza propriul rau. Curgerea lor este ceea ce sunt, ceea ce ii reprezinta cel mai bine, ceea ce le defineste sufletul si le contureaza existenta. Nu… fara curgerea lor zbuciumata sau linistita… nu s-ar simti vii, impliniti, fericiti. Si curg incotro ii undeva viata, incotro ii duce inima, incotro se afla viata lor.oamenii-rau - Earl NightingalUnii dintre noi aluneca in viata fara un scop real sau o destinatie fixa, insa in final isi ating scopul, ajung in matca linistii lor. Isi realizeaza curgerea cu sete, cu dorinta, cu aprindere, chiar daca sunt obositi, chiar daca sunt epuizati. Unii dintre noi sunt ca raul… odata ce isi stiu pasiunea… pasiunea lor devine de neoprit. Ea este pamantul, ea este roca, ea este planeta pe care curg, zeul la care se inchina. Pentru unii dintre noi nu conteaza conditiile in care lucreaza, nu conteaza peretii cu tencuiala cazuta intre care lucreaza, atat timp cat isi pot urma pasiunea, scopul, viata. Munca lor este viata. Pasiunea este existenta. Aria lor de interes este totul. Poate ca nu primesc recunoasterea imediat, insa au rabdare sa o astepte chiar o viata intreaga. Traiesc in prezent, pentru prezent, pentru pasiunea lor.

Cine sunt Oamenii-Rau?“Oamenii rau sunt acea categorie de oameni norocosi care se gasesc pe ei insisi nascuti pentru a indeplini o misiune speciala. Sunt mii de oameni rau peste tot in lume. Mozart si Da Vinci sunt oameni-rau. La fel si Graham Bell, Thomas Edison. Oamenii-rau sunt oamenii care stiu inca de cand s-au nascut ce vor sa faca cu vietile lor si par nascuti pentru a-si petrece vietile in urmarirea interesului lor. Oamenii-rau se arunca in rau 100%, tinandu-se ocupati cu orice se intampla sa fie. Nu se gandesc prea mult la succes sau la idea de a face bani. Isi petrec pur si simplu vietile facand ceea ce pot mai bine in raul lor de interese”, se arata pe site-ul nightingale.com .In cartea “Goal-Free Living: How to Have the Life You Want NOW!, Stephen M. Shapiro descrie oamenii-rau, oamenii-tel, dar si o categorie secundara, cea a oamenilor fara teluri (obiective). Iata cum sunt descrisi in cartea sa oamenii-rau:
“Oamenii-rau sunt construiti pe un alt calapod decat cel al oamenilor-destinatie. Drumul spre succes pe care il urmeaza nu este atat de structurat precum al oamenilor-destinatie. Ei sunt cei mai fericiti si mai impliniti atunci cand curg intr-un rau abundent de interese – un subiect anume sau o profesie fata de care sunt foarte pasionati. Chiar daca planul lor in viata nu poate fi concret masurabil intrucat telurile lor nu sunt masurabile, se bucura adesea de success in viata. Adesea, pasiunea de care dau dovada in aria lor de interese, ii conduce catre realizari si succes. Pasiunea, placerea si atasamentul fata de ceea ce fac ii ajuta sa recunoasca si sa-si faca loc printre oportunitati care nu pot fi observate de oamenii-tel din cauza perspectivelor mai inchise pe care le aleg cei din urma.

Oamenii-rau sunt exploratori, cautand in permanenta sa descopere oportunitati si noi experiente. Pentru oamenii-rau, bucuria vine odata cu calatoria… nu din atingerea destinatie… exact opusul oamenilor-tel. Oamenii-rau sunt mai deschisi decat oamenii-tel ideilor si perspectivelor noi, dar si atitudinilor si punctelor de vedere diferite decat oamenii-destinatie, hotarati si concentrati asupra obiectivelor.”sau… DRUMUL?Altii dintre noi, poate ca cei mai multi dintre noi, aleg in schimb drumul… Oamenii-Tel nu vor sa curga. Vor sa simta pamantul, drumul sub picioare. Drumul le inspira speranta, siguranta. Merg pe drumul care ii inspira sa fie ceea ce sunt. Drumul e stabil, sprijina, aduce ratiune, sens si echilibru vietii. Drumul are si el praf. Are obstacole. Nu este intotdeauna luminat de stele si neted ca pantecul mamei. Oamenii-tel orbecaiesc si ei pe drum. Drumul ii aduce acolo unde isi doresc, acolo unde spera, acolo unde se simt in siguranta. Unii dintre noi se mai abat de la drum, insa in final se intorc la drumul pe care trebuie sa il urmeze.oamenii -tel - Earl Nightingale

Unii dintre noi stiu care este destinatia la care trebuie sa ajunga. Unii traiesc pentru a-si atinge telurile, obiectivele, visurile, pentru a ajunge la destinatia. Unii au un scop solid, real, o destinatie anume. Scopul le aduce frumusete. Scopul ii face sa se schimbe. Scopul ii maturizeaza. Scopul le aduce evolutia. Scopul le aduce fericirea. A-ti sti scopul uneori si a-l urma iti poate aduce implinirea. Care este rostul scopului si de ce il urmeaza acesti oameni cu atata frenezie? “Cea mai importanta parte a scopului este pur si simplu de a avea un scop. Scopul scopului este acela de a ne motiva, de a ne face mai buni si de a ne impinge catre o viata si o lume mai buna”, se arata pe site-ulescapingthe9to5.com .

Cine sunt Oamenii-Tel?

“Cei mai multi dintre noi sunt familiarizati cu oamenii-destinatie sau oamenii-tel. Ei sunt cei care iau un pix si o foaie de hartie in mana si incep sa isi noteze obiectivele si intervalele de timp in care trebuie sa le duca spre realizare. Ei sunt cei care, odata ce isi astern alb pe negru obiectivele, se concentreaza asupra implinirii si le implinesc unul dupa unul… Prin proiectarea unei harti a realizarilor viitoare, oamenii-tel isi stimuleaza si incurajeaza mintile lor creative inspre atingerea acelor obiective. Ulterior, subconstientul lor va lucra asupra acestor idei si perceptii, ajutandu-i sa isi indeplineasca telurile.”(Stephen M. Shapiro in cartea “Goal-Free Living: How to Have the Life You Want NOW!)

… sau doar pasageri in calatoria vietii?

Nu spune nimeni ca drumul este prea sigur. Nu spune nimeni ca raul este prea mobil. Nu spune nimeni ca raul este calea gresita, ca drumul este calea cea mai potrivita. Ca drumul este rau. Ca raul este bun. Indiferent ca alegem drumul, indiferent ca suntem raul, ne aflam cu totii in calatoria cea mai potrivita pe care o numim viata. Daca stii cum sa o traiesti, viata inseamna implinire. “Ceea ce este de importanta primordiala in viata ta va fi sursa securitatii, a intelepciunii, a puterii, a indrumarii”. (Stephen Covey). Urmeaza acel ceva.

Exista si o alta categorie, a oamenilor care nu au un tel anume. Iata cum ii descrie Stephen M. Shapiro in „Goal-Free Living: How to Have the Life You Want NOW!„:

“Oamenii lipsiti de obiective sunt oamenii care traiesc mai degraba din experienta decat din realizari. Acesti oameni se lasa purtati si condusi de pasiune. Oamenii lipsiti de tel nu traiesc neaparat o viata eliberata de orice obiectiv sau tel. Viata lor nu este neaparat lipsita de idealuri. Ei traiesc din ghemul de teluri care insfaca atat de multi oameni. Ei traiesc in fiecare moment prin prisma experientei. Traiesc o viata facuta dupa propria schita, nu o viata in care societatea le spune cum sa o traiasca. Apreciaza ceea ce sunt astazi si evita sa isi faci griji in privinta viitorului”.

Acesta este site-ul dedicat lui Earl Nightingale, cel care a definit si explicat pentru prima oara termenii de ‘oameni-rau’ si ‘oameni-tel’:http://earlnightingale.com/.

Imagine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Social

Crambe tataria

Democraţia e plantă plăpândă. N-o striviţi! Ajutaţi-o să înflorească.

Poteci Însorite

Munte, Excursii, Drumeții, Faună și Floră, Sfaturi Utile, MTB, Orașe și Sate

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

condimentepentruviata

"Viitorul apartine celor ce cred in frumusetea propriilor vise." (Eleanor Roosevelt)

Blogul Buceginatura2000

Blog despre munte, turism si cultura

Nicoleta Chirila

"Frica este ceea ce te oprește… curajul este cel care te face să continui."

Toate trec

... si toate vor fi amintiri!

Crezi în Tine

Trăiește prezentul cu lecțiile învățate în trecut și cu un ochi aruncat în viitor!

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

ORIZONT ALTERNATIV

cultura, atitudine civica, informatie

peterlengyel

despre oameni si natura

EuGeniuZ's Blog

Enjoy the world!

%d blogeri au apreciat asta: