Decalog pentru protejarea mediului


14184548_307632886266072_2348128528896832683_n

Ecologia este o disciplina recenta fiind un subiect de mare importanta, chiar indispensabil, pentru viata noastra si pentru viitorul copiilor nostri.

Planeta Pamant nu este exclusiv proprietatea noastra si de aceea trebuie sa avem grija sa nu o poluam cu zgomotul asurzitor al traficului, sa nu o otravim cu smogul si sa nu o lasam niciodata lipsita de aparare.

Asadar, iata 10 sfaturi importante pentru a respecta mediul inconjurator in mod concret, nu numai in vorbe:

Nu claxonati indelung. Sunetul claxonului nu este armonios precum cel al clopotelor. Dimpotriva, nu numai ca este suparator pentru urechi, dar tulbura si echilibrul acustic natural. De neinteles pentru natura sunt si volumul prea mare al muzicii sau alarmele antifurt care dureaza o vesnicie si aproape intotdeauna se declanseaza din motive lipsite de insemnatate. Poluarea fonica este extrem de daunatoare pentru echilibrul mediului inconjurator.

Nu ambalati motorul cand asteptati la semafor. Gazele de esapament se raspandesc in aer, poluandu-l. Mai mult, ele intra in plamanii nostri, ai tuturor. Sa ne gandim in primul rand la bebelusii din carucioare. Nu va lasati prada tentatiei de a economisi cumparand un catalizator fals sau modificat in locul unuia de buna calitate.

Folositi benzina cu o cifra octanica redusa. Desi inseamna doar o contributie mica la mentinerea puritatii aerului, este si aceasta un lucru folositor.

Mentineti la nivel redus aprinzatoarele de la cazanele caloriferelor, din acelasi motiv, folosind combustibili cat mai putin poluanti.

Daca doriti sa aprindeti un foc intr-un luminis, urmati cu atentie instructiunile, sapand o mica groapa pentru lemne si supraveghind permanent focul pentru ca acesta san u se extinda. La sfarsitul zilei petrecute in natura, focul se va stinge bine, acoperind locul cu pamant, pentru a nu fi reaprins de o pala de vant.

Nu aruncati gunoaiele la intamplare nici cand sunteti in oras, nici atunci cand va aflati la tara sau pe plaja. Ambalajele de sticla sau de plastic se pun in lazile de gunoi speciale, respectand normele de colectare diferentiala a reziduurilor. Chiar si un billet de autobuz aruncat pe jos murdareste strada. Sa nu uitam ca a nu face gunoi inseamna de fapt a nu face risipa.

Nu folositi in mod exagerat spray-urile, din acelasi respect fata de mediul inconjurator. De asemenea, nu uitati sa respectati natura evitand sa rupeti florile sau diverse alte plante, in cazul in care acestea sunt ocrotite.

Maculatura se va depozita separat. De asemenea, hainele uzate, daca sunt curate si se mai pot folosi, se vor pune in pungi si se vor preda asociatiilor de binefacere – este o actiune utila si, in acelasi timp, o fapta buna.

 

Folositi intotdeauna detergenti biodegradabili, pentru a evita contaminarea cursurilor de apa si distrugerea florei si a faunei. Nu aruncati gunoaiele in mare, mai ales pungi si alte obiecte din plastic care ar putea dauna faunei marine.

Nu taiati copacii la intamplare. Acestia au rolul de a proteja podisurile si inaltimile de surpari. Incercand sa evitati ca radacinile copacilor de pe marginea strazilor sa deformeze asfaltul, nu le taiati prea mult intrucat, fara a mai fi bine infipti in pamant, acestia ar putea sa cada in cazul unei rafale, provocand daune mult mai mari decat micile denivelari de pe trotuare.

garbo.ro

Imagine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Crambe tataria Sebeók

Democraţia e o plantă plăpândă.

Poteci Însorite

Munte, Excursii, Drumeții, Faună și Floră, Sfaturi Utile, MTB, Orașe și Sate

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

condimentepentruviata

"Viitorul apartine celor ce cred in frumusetea propriilor vise." (Eleanor Roosevelt)

BUCEGI NATURA 2000

Un site despre turism, mediu si cultura

Nicoleta Chirila

"Frica este ceea ce te oprește… curajul este cel care te face să continui."

Crambe tataria Sebeók

Democraţia e o plantă plăpândă.

Crezi în Tine

Trăiește prezentul cu lecțiile învățate în trecut și cu un ochi aruncat în viitor!

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

ORIZONT ALTERNATIV

cultura, atitudine civica, informatie

peterlengyel

despre oameni si natura

EuGeniuZ's Blog

Enjoy the world!

%d blogeri au apreciat: