Stim cine este diavolul?


Il stim: se ascunde in detalii, e viclean si ne ispiteste in fiecare zi. Clive Staples Lewis spunea ca ultima arma a diavolului este sa il covinga pe om ca nu exista.

De aceea, este esential sa ne amintim ca Biblia ne vorbeste despre existenta diavolilor si de nenumarate ori se arata ca Iisus i-a indepartat.
Diavolul este denumit in zeci de moduri, in cartea sfanta, si cu toate acestea oamenii nu mai stiu de mult cum il cheama si care ii este menirea. S-a ascuns in multe lucruri din jur, si ne este greu sa-l mai deosebim. De multe ori, numele diavolului este asociat cu o serie de pacate comise de oameni, cu erorile pe care le fac: diavolul este asociat cu trufia, idolatria, ispita, desfranarea sau mania.
Cel mai des, diavolul se arata sub forma omului care pacatuieste, si care se pune in locul lui Dumnezeu, incercand sa conduca lumea. „Nimeni sa nu va amageasca in vreun chip; caci nu va veni inainte ca sa fi venit lepadarea de credinta, si de a se descoperi omul faradelegii (Sau: omul pacatului); fiul pierzarii, potrivnicul, care se inalta mai presus de tot ce se numeste „Dumnezeu”, sau de ce este vrednic de inchinare. Asa ca se va aseza in Templul lui Dumnezeu, dandu-se drept Dumnezeu. (2 Tesaloniceni 2:3-4)
Diavol
Referintele biblice ne arata ca diavolul poate sa posede oamenii, sa ii ispiteasca, sa ii impinga catre rele, si sa lucreze prin ei. Diavolul ii foloseste pe oameni pentru a se lupta cu Dumnezeu. Il cunoastem cel mai bine prin ipitirea lui Iisus in desert: „Atunci Isus a fost dus de Duhul in pustie, ca sa fie ispitit de diavol” (Matei 4:1).
Satana
Insa Iisus ii spune pe nume si il alunga, nu cedeaza ispitei: „Pleaca, Satano”, i-a raspuns Iisus. „Caci este scris: ,Domnului, Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui sa-I slujesti.” (Matei 4:10)
Cel ce se preface in inger al luminii
Diavolul are ca principala caracteristica viclenia, pentru ca se poate preface intr-un inger al luminii, si poate amagi. „Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina. Nu este mare lucru dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor.” (2 Corinteni 11:14-15)
Tatal minciunii, ucigas
Diavolul este legat de pacate care duc la nenorociri mari in viata oamenilor, precum crima sau minciuna: „Voi aveti de tata pe diavolul; si vreti sa impliniti poftele tatalui vostru. El de la inceput a fost ucigas; si nu sta in adevar, pentru ca in el nu este adevar. Ori de cate ori spune o minciuna, vorbeste din ale lui, caci este mincinos si tatal minciunii” (Ioan 8:44)
Lucifer, biruitor al neamurilor
Biblia aminteste si ca diavolul a fost odata un inger in armatele lui Dumnezeu, care insa a decazut, savarsind pacatul trufiei. Lucifer a incercat sa fie asemenea lui Dumnezeu.
„Cum ai cazut din cer, Luceafar stralucitor, fiu al zorilor! Cum ai fost doborat la pamant, tu, biruitorul neamurilor! Tu ziceai in inima ta: ,Ma voi sui in cer, imi voi ridica scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu; voi sedea pe muntele adunarii dumnezeilor, la capatul miazanoaptei; ma voi sui pe varful norilor, voi fi ca Cel Prea Inalt. Dar ai fost aruncat in locuinta mortilor, in adancimile mormantului! (Isaia 14:12-15)
Belial, Bezlebut
In Biblie, diavolul mai primeste si numele zeilor pagani, cum ar fi cel al lui Belial, cunoscut ca zeu al filistenilor, cu care israelitii erau in conflict: „Ce intelegere poate fi intre Hristos si Belial? Sau ce legatura are cel credincios cu cel necredincios?” (2 Corinteni 6:15)
Biblia aminteste si de Belzebut, divinitatea venerata de locuitorii altui oras filistean, pe care carturarii din Ierusalim incercau sa il asocieze cu Iisus, care vindeca bolnavi si scotea demoni din oameni.
„Si carturarii, care se pogorasera din Ierusalim, ziceau: „Este stapanit de Beelzebul; scoate dracii cu ajutorul domnului dracilor.” Isus i-a chemat la El, si le-a zis, in pilde: „Cum poate Satana sa scoata afara pe Satana? Daca o imparatie este dezbinata impotriva ei insasi, imparatia aceea nu poate dainui. Si daca o casa este dezbinata impotriva ei insasi, casa aceea nu poate dainui.” (Marcu 3:22-25)
Cel ce are puterea mortii
Diavolul mai este numit si „cel ce are puterea mortii”. Insa aceasta denumire nu este menita sa il glorifice pe diavol, ci mai degraba arata cum contrasteaza acesta cu Dumnezeu: diavolul are puterea mortii, pe cand Dumnezeu este cel care daruieste viata vesnica. „Astfel dar, deoarece copiii sunt partasi sangelui si carnii, tot asa si El insusi a fost deopotriva partas la ele, pentru ca, prin moarte, sa nimiceasca
pe cel ce are puterea mortii, adica pe diavolul (Evrei 2:14)
Stapanul celor lumesti
In Biblie, diavolul mai este numit si stapanul lumii acesteia, „stapanul celor lumesti”, pentru ca acesta este cel care ne ofera placeri trecatoare si ne indeparteaza de viata vesnica: „Acum are loc judecata lumii acesteia, acum stapanitorul lumii acesteia va fi aruncat afara” (Ioan 12:31)
Livia Popescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Social

Crambe tataria

Democraţia e plantă plăpândă. N-o striviţi! Ajutaţi-o să înflorească.

Poteci Însorite

Munte, Excursii, Drumeții, Faună și Floră, Sfaturi Utile, MTB, Orașe și Sate

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

condimentepentruviata

"Viitorul apartine celor ce cred in frumusetea propriilor vise." (Eleanor Roosevelt)

Blogul Buceginatura2000

Blog despre munte, turism si cultura

Nicoleta Chirila

"Frica este ceea ce te oprește… curajul este cel care te face să continui."

Toate trec

... si toate vor fi amintiri!

Crezi în Tine

Trăiește prezentul cu lecțiile învățate în trecut și cu un ochi aruncat în viitor!

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

ORIZONT ALTERNATIV

cultura, atitudine civica, informatie

peterlengyel

despre oameni si natura

EuGeniuZ's Blog

Enjoy the world!

%d blogeri au apreciat asta: