Tăietorul de lemne


Cu mult timp in urma traia un taietor de lemne impreuna cu fiul sau. Amandoi erau foarte saraci; singura lor avere era un cal alb, deosebit de frumos.
In fiecare zi cei doi barbati se ducea la padure pentru a aduna lemne de foc, pe care le vindeau apoi in sat pentru cativa banuti. Satenii dadea din cap dupa el.
-Batrane, obijnuiuau sa-i spuna, de ce nu vinzi calul? Contele ti-a oferit o avere pe el. Tu si fiul tau ati putea trai ca niste regi.
– Cu oamenii astai, nu este nimic de facut. Mereu aceeasi poveste, isi zicea batranul in sine lui. Calul acesta este mai mult deacat un animal, suna de fiecare data raspunsul lui. El este prietenul meu. I-a spuneti-mi, cum as putea sa imi vand prietenul. In regula au replicat satenii, dar poate candva, cineva iti va fura calul. Si-o sa-ti para rau.
Si intr-adevar: intr-o dimineata calul nu mai era in grajd. Batranul si fiul l-au cautat peste tot, dar nu l-au gasit.
-Ai vazut, am avut dreptate! isi bateau joc satenii. Cineva ti-a furat calul.Trebuia sa asculti de noi, si sa-ti fii luat banii, atata timp cat aveai posibilitatea sa o faci. Prin propia-ti prostie, ceea ce ti-ar fi putut deveni o binecuvantarte, ti s-a luat, trasformandu-se intr-un blestem.
Batranul a replicat linistit:
-Daca este binecuvantare sau blestem eu nu pot sa-mi dau seama. Un lucru este cer: astazi calul nu mai este in grajudul meu.
Cateva zile mai tarziu, calul a revenit acasa insotit de o herghelie intreaga de cai. Satenii au ramas cu gura cascata de mirare, si l-au felicitat pe batran pentru „norocul” lui nesperat.
-Ai avut totusi dreptate, batrane, au spus ei.
-N-ar fi trebuit sa judecam asa pripit. Ceea ce  noi am crezut ca este un blestem s-a dovedit a fi o binecuvantare. Cu acesti cai poti castiga acum o avere!
Batranul taietor de lemne a scuturat din cap fara sa-i inteleaga.
Nu vor pricepe niciodata acesti oameni?
-Daca este binecuvantare sau blestem, eu nu pot sa-mi dau seama. Un lucru este cert: calul meu s-a intors acasa impreuna cu alti zece cai salbatici.
Cateva zile mai tarziu, incercand sa dreseze caii salbatici, fiul taietorului de lemne si-a fracturat ambele picioare.
Din nou s-au mirat satenii de intelepciunea batranului.
-Si de data aceasta ai avut dreptate, au spus ei. Ceea ce noi am crezut ca este o binecuvantare s-a dovedit a fi un blestem. Baiatul tau zace acum in pat si nu te mai poate ajuta.
Cu un suspin adanc taietorul de lemne le raspunse:
-Nu va dumiriti niciodata? Daca este binecuvantare sau blestem, eu nu pot sa-mi dau seama. Nu stiu decat ca fiul meu si-a fracturat amandoua picioarele.
-Omul acesta este nebun. si-au zis satenii si au plecat. Oare el nu vede ce se intampla?
Dupa cateva zile, imparatul a declarat razboi altei tari, si toti tinerii din sat au fost chemati sub arme. Sa vi vazut atunci vaiete si plansete intre sateni cand si-au vazut fiii plecand la oaste.
-Copiii nostri vor cadea cu siguranta in acest razboi cumplit, se vaitau ei. Nu-i vom mai vedea niciodata! Ce noroc pentru tine ca fiul tau si-a fracutrat picioarele! Ce noi am crezut ca este un blestem s-a dovedit, totusi, in cele din urma, a fi o binecuvantare!
Batranul, din nou, nu a avut alt raspuns, decat sa dea din cap. Rabdator, a incercat sa le explice:
-Voi nu aveti cum sa va dati seama daca este binecuvantare sau blestem, singurul lucru pe care-l puteti vedea este ca fiii vostri au plecat la razboi, iar baiatul meu a ramas acasa. Numai Dumnezeu stie ce va fi pana la sfarsit.

Poate si dumneavoastra treceti printr-o perioada grea, pe care s-ar putea chiar sa o simtiti ca pe un blestem. Si totusi, Dumnezeu poate schimba orice lucru in bine. Caci: caile Lui sunt mai sus decat caile noastre, iar gandurile Lui sunt deasupra gandurilor noastre. Cuvantul Sau ne spune in Romani 8:28: “Pe de alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza împreuna spre binele celorce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celorce sunt chemati dupa planul Sau.”
De aceea, pana in ziua in care Dumnezeu ne va descoperi totul, ar trebui sa ne abtinem sa judecam prea repede un lucru si sa avem rabdare, ca si batranul taietor de lemne, care a invatat de la un alt „specialist forestier”, adica de la tamplarul Iisus din Nazaret.

Reclame

Imagine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Social

Crambe tataria

Democraţia e plantă plăpândă. N-o striviţi! Ajutaţi-o să înflorească.

Poteci Însorite

Munte, Excursii, Drumeții, Faună și Floră, Sfaturi Utile, MTB, Orașe și Sate

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

condimentepentruviata

"Viitorul apartine celor ce cred in frumusetea propriilor vise." (Eleanor Roosevelt)

Blogul Buceginatura2000

Blog despre munte, turism si cultura

Nicoleta Chirila

"Frica este ceea ce te oprește… curajul este cel care te face să continui."

Toate trec

... si toate vor fi amintiri!

Crezi în Tine

Trăiește prezentul cu lecțiile învățate în trecut și cu un ochi aruncat în viitor!

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

ORIZONT ALTERNATIV

cultura, atitudine civica, informatie

peterlengyel

despre oameni si natura

EuGeniuZ's Blog

Enjoy the world!

%d blogeri au apreciat asta: