Curiozități despre ISLAM pe care nu ți le-a zis nimeni până acum


1. Cine sunt musulmanii?

Despre Islam si musulmani se vorbeste in termeni largi si vagi, dar sunt mai multe interpretari ale acestei religii si mai multe tipuri de musulmani. Ei apartin unor natiuni diverse, culturi, grupari etnice sau tribale; vorbesc limbi diferite si au obiceiuri diferite. Marea majoritate a musulmanilor traiesc in Africa si Asia si nu in lumea araba, iar arabii sunt o cincime dintre toti musulmanii de pe planeta. Comunitatile cele mai extinse de musulmani se gasesc in: Indonezia, Banglades, Pakistan, India si Nigeria. Milioane de musulmani se afla si in Europa, Canada si SUA. Exista sunitii, care reprezinta 85% dintre musulmani si 15% siitii.

2. Maria, mama lui Iisus este mentionata de mai multe ori in Coran decat in Noul Testament

Precum Iisus si Moise, Profetul Mohamed s-a nascut pentru a divulga mesajul sau, in zona Orientului mijlociu, unde s-a raspandit cu repeziciune. Musulmanii il adora pe Dumnezeul lui Avram, precum evreii si crestinii. Musulmanii ii recunosc pe profetii biblici si revelatia divina pe care au primit-o Moise, Iisus. Astfel, Moise, Iisus si Maria (mama lui Iisus) sunt nume cunoscute pentru musulmani. De altfel, Maria este specificata mai des in Coran decat in Noul Testament.

3. La ce fel de viitor viseaza musulmanii?Daca ii intrebi pe ei ce viseaza pentru viitor, islamistii nu iti vor raspunde ca vor sa se inroleze in vreun jihad, ci ca spera sa gaseasca un loc de munca mai bun.

4. Musulmanii sunt teroristi?Cei care comit acte de terorism sunt o minoritate si nu sunt devotati religiei, precum restul populatiei islamice. Jiihad, care in limba araba inseamna „a te lupta” sau „a te stradui” pentru a realiza dorinta divina si pentru a avea o viata virtuoasa (semnifica lupta cu egoul). In Coran nu este specificata in nici un fel expresia „razboi sfant”. Ceea ce inseamna ca suveranii musulmani, cu ajutorul functionarilor religiosi s-au servit de-a lungul istoriei de acest concept, pentru a legitima dorinta de expansiune imperiala. Occidentalii si musulmanii dispretuiesc in aceeasi masura atacul asupra civililor, considerandu-le moralmente de neacceptat.

5. De ce nu e democratie in majoritatea tarilor musulmane?Raspunsul are legatura mai degraba cu istoria si cu politica, mai mult decat cu religia. In Occident a fost nevoie de secole, razboaie civile si revolutii pentru trecerea de la monarhii la state moderne, democratice, de la regalitati de drept divin, la state laice. Guvernele musulmane instaurate dupa al Doilea Razboi mondial au doar cateva decenii de „viata”. Un alt fapt deosebit de important este acela ca, timp de mai multe secole, multe popoare musulmane au fost sub dominatia coloniala europeana. Apoi, in secolul 19, cand au fost stabilite granite, acestea au fost facute arbitrar de catre statele colonizatoare.

Granitele arbitrare si guvernantii non-reprezentativi au produs state nationale deficitare, cu guverne non-democratice care au perpetuat cultura autoritarismului, explica cei doi autori ai cartii. Iranul este un astfel de exemplu al efectelor complexe pe care colonialismul l-a avut asupra sa.

6. Ce isi doresc femeile arabe?

Societatea musulmana este la randul sau una patriarhala.
Conditia femeilor musulmane difera de la o tara la alta. Este un subiect greu de dezbatut in cateva fraze, dar iata ideile principale: In Arabia Saudita, femeile au primit dreptul de a vota abia in anul 2011. Femeile egiptene, la randul lor, se exprima vocal in privinta drepturilor lor. In proportie de 88% isi doresc sa aiba dreptul de a se angaja in posturi pentru care s-au pregatit scolarizandu-se. In Yemen, alfabetizarea femeilor este in continuare la un procent scazut – 28%, comparativ cu 70% barbati. Cu toate ca in multe tari musulmane, femeile sunt lipsite de drepturi, ele isi iubesc religia si isi dorec paritate in interiorul culturii lor.

Vestimentatia femeilor arabe variaza, oportunitatile lor de scoarizare si profesionale si perceptia lor asupra vietii sociale variaza in mod semnificativ. In unele societati musulmane, femeile nu au voie sa conduca masina si sunt ddiscriminate, dar in alte tari, ele conduc automobile, motociclete si avioane. Unele dintre ele sunt constranse sa se acopere total in public, in timp ce altora le este interzis sa isi acopere capul cu val.

7. Ce parere nedocumentata avem noi despre Islam?Eterogenitatea (diferentele) Islamului si majoritatea moderata musulmana sunt in acest moment umbrite de o minoritate de extremisti politici (sau ideologici). Intr-un context monolitic divizat intre „noi” si „ei”, tot Islamul si nu doar elementele sale radicale, este considerat o rautate globala. Majoritatea musulmana e constransa la tacere, arata J. Esposito si Dalila Moghaded. Actele teroriste pe care le comite o minoritate terorista in numele Islamului, declartiile predicatorilor urii (musulmani sau crestini), afirmatiile oaspetilor din emisiunile de talk-show anti-musulmani sau anti-occidentali si a formatorilor de opinie din zona politica exacerbeaza emotivitatea si realitatea faptelor. Si astfel, oamenii confunda actiunile extremistilor, cu religia islamica si cu majoritatea musulmana.

**
Pentru realizarea studiului si a cartii „Tot ce ti-ai dorit sa stii despre Islam si nimeni nu ti-a povestit pana acum”, au fost intervievati 90% din cele 1 miliard trei sute de mii de musulmani din lume (Studiul a fost realizat intre 2001-2007). Cartea e complexa, face vazute multe aspecte despre lumea islamica si ne ajuta sa intelegm mai bine o alta cultura, explica diferentele, dar si asemenarile dintre valorile de viata din Occident si cele din Orient.

Dezbaterea si informarea noastra pe aceasta tema raman deschise si chiar imperative intr-un moment in care lumea se schimba.

Imagine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Crambe tataria Sebeók

Democraţia e o plantă plăpândă.

Poteci Însorite

Munte, Excursii, Drumeții, Faună și Floră, Sfaturi Utile, MTB, Orașe și Sate

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

condimentepentruviata

"Viitorul apartine celor ce cred in frumusetea propriilor vise." (Eleanor Roosevelt)

BUCEGI NATURA 2000

Un site despre turism, mediu si cultura

Nicoleta Chirila

"Frica este ceea ce te oprește… curajul este cel care te face să continui."

Crambe tataria Sebeók

Democraţia e o plantă plăpândă.

Crezi în Tine

Trăiește prezentul cu lecțiile învățate în trecut și cu un ochi aruncat în viitor!

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

ORIZONT ALTERNATIV

cultura, atitudine civica, informatie

peterlengyel

despre oameni si natura

EuGeniuZ's Blog

Enjoy the world!

%d blogeri au apreciat: