Exigența produce pasiune


 flor, extracto, libro, la pluma

               Calitatea principală a unui profesor este pasiunea, însă nu este suficient să fii pasionat de un lucru, mai trebuie să te și dedici lui, doar atunci vei realiza ceva măreț. Asta face domnul profesor Ciprian Mânzu, face viața studenților mai frumoasă. Ne făcea să zâmbim la fiecare curs, ne expunea informațiile în așa fel încât ele păreau foarte simple, deși sistematica fanerogamelor este subiectul.

               Plăcerea cu care acest profesor preda și te determina să continui studiatul acasă nu-ți permitea să nu faci lucrul respectiv. Îmi aduc aminte cu plăcere de fiecare curs la care am participat, cursul de Sistematica Fanerogamelor  din primul semestru. Mai bine spus, a fost un mod plăcut de a începe Anul II de facultate, cu un astfel de profesor.

                Am fost plăcut surprinsă să descopăr un alt stil de a preda decât cel al profesorilor din liceu și chiar a unora din facultate. Cunoaștem cu toții acel tipar, însă nu suntem conștienți  cât de dăunător este el în momentul respectiv, cum ne impune o serie de limite invizibile legate de exprimarea părerilor noastre, de trecerea informaților pe care le primim prin propriul filtru, astfel luându-ne cel mai de preț lucru, și anume, alegerea. Ne lovim de acest tipar în facultate, dar ele contrastează cu aceste exemple minunate, iar noi suntem capabili să facem diferența și să alegem.

             Dacă aș descrie activitatea domnului profesor, modul de predare al dânsului, aș începe cu pasiunea, chiar dacă am menționat-o și la început, și sigur nu exagerez dacă o mai folosesc încă o dată, dar cel mai frumos lucru este că ea ne este transferată nouă, celor ce absorbim informațiile cu atâta sete. Cu siguranță că Sistematica Fanerogamelor nu este o disciplină ușoară, iar când cineva reușește să o facă astfel merită apreciat.

             Cum începe un curs al domnului profesor? Cu un rezumat al tuturor punctelor atinse în respectivul curs.

          Cum reușea să ne atragă și să ne facă să înțelegem Botanica? Eeeee…… acesta era secretul domnului profesor, și tocmai asta îl face un prof tare.

           Dacă mă întrebați pe mine, as spune că tocmai modul de a fi al domnului profesor îl face atât de deosebit. Felul său simplu dar și complicat atrăgea admirație, felul său exigent atrăgea ascultarea noastră, iar felul său explicit făcea botanica mai ușoară.

            Domnul profesor era grozav doar pentru că era el. La cursul dumnealui simțeai ca ai în față pe cineva care are atât de multe de povestit, cineva care are atâta experiență de viață încât sigur ar avea răspuns la orice întrebare. Și chiar așa era.

          Dacă îți plăcea botanica, îți plăcea cursul fiindcă botanica era predată așa cum trebuia, iar dacă nu îți plăcea botanica tot îți plăcea cursul fiindcă de fiecare dată plecai cu ceva, acel ceva ce aducea un plus de valoare.

        Pot spune că a fost mai mult decât un profesor și asta pentru că nu s-a limitat la barierele teoretice impuse de programa semestrului I, el încercând permanent să lege materia sa de realitate, de aplicativitatea ei în practică, de aici izvorând și pasiunea mea pentru această materie.

        Brusc începi să descoperi ca noțiunile acestui labirint al botanici la un moment dat, sunt importante și astfel „prinzi gustul”, îți dorești să știi din ce în ce mai mult. De aceea spun că nu este doar un simplu profesor. Nu e ușor să deschizi orizonturi, să conturezi un drum spre ceea ce a speriat generații întregi: cunoașterea. La toate acestea se mai adaugă un atu important, și anume, faptul că permanent am avut în fața mea (ca studentă) o personalitate complexă care mi-a stârnit admirația pentru vastele sale cunoştinţe în domeniu.

          Acest profesor cunoaşte tainele cele mai profunde ale botanicii, iar în astfel de condiţii ai siguranţa corectitudinii informaţiilor care ţi se transmit, de aici rezultând şi dorinţa de a învăţa. Toate acestea cumulate au stârnit plăcerea mea de a veni la curs şi de a studia suplimentar.

       Cât timp l-am avut ca profesor a demonstrat de fiecare dată că este printre puținii care au talentul de profesor. Să vorbești continuu pentru a expune materia poate oricine, să te și facă să înțelegi este nevoie de harul de a-l face pe celălalt să priceapă despre ce vorbești.

       Profu’ tare știe să facă asta cu brio! Pentru a destinde o eventuală atmosfera de încordare a studenților acesta spunea un banc, o glumă legată de subiectul de care vorbea la curs.

       Cu toate acestea, el știe nu numai în ce formă să prezinte informația, ci și cu ce tonalitate și volum să o prezinte, și astfel capta atenția studentului. Subiectiv vorbind, îmi amintea de profesorul din liceu Ciprian MURARIU, care m-a ajutat să fiu una cu matematica, fiind un profesor cu multe generații la activ.

        Responsabilitatea, seriozitatea, corectitudinea, punctualitatea, respectul pentru sine și pentru studenții, simțul umorului, limbajul limpede își au semnificația în cuvântul EXIGENT, cuvânt ce îl definește pe acest profesor.

        Despre domnul profesor ar fi multe de spus, însă este genul de profesor care nu are nevoie de nicio prezentare fiindcă noi îl știm deja. În facultate, numele domnului profesor este un adevărat brand, și știi sigur că dacă ai avut șansa să îl ai ca profesor faci parte dintre cei norocoși.

       Pe scurt, profu’ tare este un adevărat profesor! Spun asta în circumstanțele în care consider că un profesor este acea persoană care știe ceea ce predă și care știe să te facă să înțelegi și să te învețe să utilizezi subiectul respectiv.

      “Un prof tare te determină să fii profesor într-un domeniu, încurajându-te mai apoi să devi elev într-altul”, iar profesorul MÂNZU Ciprian ne aventurează pe zi ce trece tot mai profund în această traiectorie plină de noi viziuni.

 

Imagine

4 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Exigenta produce pasiune | Simonne Chirilă
 2. Simona Chirilă
  iul. 24, 2015 @ 19:48:46

  Reblogged this on Chirila Simona Dumitrita.

  Apreciază

  Răspunde

 3. Trackback: Exigența produce pasiune | Simonne Chirilă
 4. Astefanoaei Oana
  feb. 24, 2018 @ 21:56:04


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsAprob tot ce ai spus. Am tot fost influentata de anumiti studenti cu pareri negative desi la curs era un om super in ceea ce facea ..pana am ajuns la examen si m-am convins ca este singurul profesor din acea facultate care mi-a intrat la suflet . Cu dumnealui puteai vorbi despre materie ca de la egal-egal, nu furnica si geniu ..asta l-a facut deosebit .^^

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Crambe tataria Sebeók

Democraţia e o plantă plăpândă.

Poteci Însorite

Munte, Excursii, Drumeții, Faună și Floră, Sfaturi Utile, MTB, Orașe și Sate

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

condimentepentruviata

"Viitorul apartine celor ce cred in frumusetea propriilor vise." (Eleanor Roosevelt)

BUCEGI NATURA 2000

Un site despre turism, mediu si cultura

Nicoleta Chirila

"Frica este ceea ce te oprește… curajul este cel care te face să continui."

Crambe tataria Sebeók

Democraţia e o plantă plăpândă.

Crezi în Tine

Trăiește prezentul cu lecțiile învățate în trecut și cu un ochi aruncat în viitor!

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

ORIZONT ALTERNATIV

cultura, atitudine civica, informatie

peterlengyel

despre oameni si natura

EuGeniuZ's Blog

Enjoy the world!

%d blogeri au apreciat: